Интересни факти за магнезия

Магнезият не случайно е признат за Крал на минералите. Приблизително 91,2% от основните елементи на Земята са: желязо (32,1%), кислород (30,1%), силиций (15,1%) и магнезий (13,9%). Магнезият е жизненоважен за поддържането на нашето здраве, и неговите йони са от съществено значение за всички живи клетки.

Повече от 300 ензима се нуждаят от магнезиеви йони за каталитично действие. Магнезият спомага и  за стабилизирането на нервните центрове, поддържането на кръвното налягане, и правилното функциониране на сърцето и мускулите. Последните проучвания откриват все повече и повече ползи на този чудотворен елемент – магнезия, върху човешкото здраве.

Какво-не-знаем-за-магнезия

Магнезият, като химичен елемент – основни данни

Магнезият е химичен елемент – алкалоземен метал, от група 2, с означение Mg, атомен номер 12 и атомна маса 24,3050 u. Ето и основните данни за него

  • Символ: Mg
  • Атомна маса: 24,305 u
  • Атомен номер: 12
  • Идентификационен номер по CAS: 7439-95-4
  • Електронна конфигурация: [Ne] 3s2
  • Температура на топене: 650°C

Какво не знаем за магнезия?

  • Магнезият (Mg) е осмият най-разпространен елемент
  • Магнезиевият оксид е второто най-разпространено съединение в земната кора
  • Във всеки кубичен километър морска вода има около 1,3 милиарда килограма магнезий. 
  • Магнезият е най-лекият от всички метални елементи.
  • Магнезият е деветият най-разпространен елемент във Вселената.
  • Магнезият има силно антибактериално действие!
  • Магнезият е централен атом в молекулата на хлорофила.

От къде идва името “Магнезий”?

Първият изследовател, който допуска, че магнезият е елемент, е Джоузеф Блек от Единбург през 1755 г., а нечистата форма на метален магнезий е получена през 1792 г. от Антон Рупрехт, който нагрява магнезия (магнезиев оксид, MgO) с въглен. Той дава на елемента наименованието austrium на името на родината си Австрия. 

Малка проба от чистия метал е изолирана от Хъмфри Дейви през 1808 г., чрез електролизата на влажен MgO, и той предлага името магний (magnium), базирано на минерала магнезит (MgCO3), който идва от региона Магнезия в Гърция. Но, нито едно от двете име не е възприето и сега наричаме елемента магнезий.

Минерал или витамин е магнезият?

Магнезият е минерал, наличен в големи количества в човешкото тяло, както и в много храни. Добавя се към други хранителни продукти, предлага се като хранителна добавка и присъства в някои лекарства (като антиациди и лаксативи).

Често или рядко се срещан елемент е магнезият?

Магнезият е осмият най-разпространен елемент в земната кора и четвъртият най-често срещан елемент на Земята (след желязото, кислорода и силиция), съставляващ 13% от масата на планетата и голяма част от мантията на планетата. Магнезият е третият най-разпространен елемент в морската вода, след натрия и хлора.

Има ли магнезият антибактериално действие?

Да, високата концентрация на магнезиевите йони пречи на бактериите да се задържат по повърхностите и дрехите, съответно не може да се образува био филм.

Кои храни са най-богати на магнезий?

Най-богати на магнезий са зеленчуците, ядките, семената, сух боб, пълнозърнести храни, пшеничен зародиш, пшенични и овесени трици. Препоръчителният хранителен прием на магнезий за възрастни мъже е 400-420 mg на ден. Диетичният прием за възрастни жени е 310-320 mg на ден.

  • Тиквено семе – ядки: порция 1 унция, 168 mg
  • Бадеми, сушени печени: порция 1 унция, 80 mg
  • Спанак, варен: порция ½ чаша, 78 mg
  • Кашу, сухо печено: порция 1 унция, 74 mg
  • Тиквени семки с черупки: порция 1 унция, 74 mg
  • Фъстъци, печени в олио: порция ¼ чаша, 63 mg
  • Зърнени храни, настъргана пшеница: порция 2 големи бисквити, 61 mg
  • Соево мляко, обикновено или ванилия: порция 1 чаша, 61 mg
  • Черен боб, варен: порция ½ чаша, 60 mg
  • Едамаме, без черупки, варено: порция ½ чаша, 50 mg
  • Черен шоколад -60-69% какао: порция 1 унция, 50 mg
  • Фъстъчено масло, гладко: порция 2 супени лъжици, 49 mg
  • Хляб, пълнозърнест: порция 2 филийки, 46 mg
  • Авокадо, нарязано на кубчета: порция 1 чаша, 44 mg
  • Картофи, изпечени с кожата: порция 3,5 унции, 43 mg
  • Ориз, кафяв, варен: порция ½ чаша, 42 mg
  • Кисело мляко, обикновено, с ниско съдържание на мазнини: порция 8 унции, 42 mg
  • Обогатена зърнена закуска: Размер на порцията 10% обогатяване, 40 mg
  • Овесена каша, разтворима: порция 1 пакет, 36 mg
  • Фасул, консервиран: порция ½ чаша, 35 mg
  • Банан: порция 1 средна, 32 mg
  • Какао на прах – неподсладено: порция 1 супена лъжица, 27 mg
  • Сьомга, атлантическа, отглеждана в стопанства: порция 3 унции, 26 mg
  • Мляко: порция 1 чаша, 24–27 mg
  • Сготвена камбала: порция 3 унции, 24 mg
  • Стафиди: порция ½ чаша, 23 mg
  • Пилешки гърди, печени: порция 3 унции, 22 mg
  • Телешко, смляно, 90% постно: порция 3 унции, 20 mg
  • Броколи, нарязани и варени: порция ½ чаша, 12 mg
  • Ориз, бял, варен: порция ½ чаша, 10 mg
  • Ябълка: порция 1 средна, 9 mg
  • Морков, суров: порция 1 средна, 7 mg

Как се добива магнезия?

Магнезият се добива най-вече от морска вода чрез електролиза на магнезиев хлорид, който е в практически неограничени количества в океаните. Добива се и от солени езера в САЩ. В по-малки количества се магнезият се добива и от минералите доломит, магнезит, кизерит и брусит.

Кои са страните с най-висок добив на магнезий?

Ето кои са страните с най-висок добив на магнезий.

NoДържаваДобив на магнезий годишно
1Китай800 хил. т.
2Русия65 хил. т.
3САЩ50 хил. т.
4Израел25 хил. т.
5Казахстан23 хил. т.
6Украйна19 хил. т.
7Бразилия15 хил. т.
8Турция10 хил. т.
9Южна Корея10 хил. т.
10Иран5 хил. т.

За какво най-често се използва магнезия?

Магнезият е най-лекият от алкалоземните метали и се използва за производство на родукти, които е необходимо да са леки, като седалки за кола, багаж, лаптопи, камери и електрически инструменти . Добавя се и към разтопеното желязо и стомана за отстраняване на сярата. Магнезият е лесно запалим във въздуха и гори с ярка светлина, поради което се използва за факли, фойерверки и бенгалски огън.

Може ли магнезият да се използва за пране на дрехи?

Да, магнезият успешно се използва за пране на дрехи. Натурален и екологичен перилен продукт е – Terra Wash+Mg – японски иновативен продукт от магнезий с чистота 99,95%. Той е обработен под формата на малки гранулки и в контакт с водата я прави алкална с pH 10.5 за около 10 минути при стайна температура. Разбива големите формации от водни молекули на по-малки групи, за да могат с лекота да преминат през текстилните влакна – за ефективно пране.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top